Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Marts 2007


Kan Kunstrådet mangfoldighed?


Kunstrådet har sat sig i spidsen for arbejdet med en politik for kulturel mangfoldighed. Spørgsmålet er om rådet kan magte opgaven.

CulturCommentar:

Rapporten om Kulturel mangfoldighed er udarbejdet til Kunstrådet efter flere diskussioner om dette felt i rådet. Kort inden det nuværende Kunstråd afgår, kan rådet ikke gøre stort andet end at sende testamentariske ønsker videre til det kommende råd og at sende ønsker videre til Kulturministeren.

Kunstrådet finder perspektiverne i rapporten væsentlige og anbefaler rapportens forslag om, at der etableres en særlig enhed i Kunststyrelsen til at håndtere denne opgave. I realiteten er dette en beslutning, der skal træffes i samråd mellem Kulturministeren og Kunststyrelsens ledelse, men med Kunstrådets anbefaling af at bryde organisationens gennemgående faglige struktur med en tværgående enhed står forslaget stærkt.

Kunstrådet tilslutter sig rapportens anbefaling af, at det kommende Kunstråd fortolker sin opgave som bredere end blot at støtte det i "etnisk henseende klassisk danske". Kunstrådet forsøger dog at begrænse fortolkningen af rapporten til at handle om genrebredde. Diskussionen skal handle om hvilke genrer der skal støttes - ikke om der indenfor genrer kan være grund til positiv opprioritering af ansøgere med anden kulturel baggrund og dermed med andre værdi- og kvalitetssæt. Dermed underkender Kunstrådet rapportens argumentation for variation som selvstændigt kvalitetskriterium. Man er ikke villig til at spørge til egne kvalitetsnormer.

Kunstrådet forholder sig ikke til rapportens påstand om, at den kulturpolitisk væsentligste opgave er at støtte udvikling af kunstnerisk potentiale. Ligesom man heller ikke forholder sig til rapportens frygt for, at man ved den nuværende ensidige danskhed overser en kreativ talentmasse.

Penge på vej

Et særligt problem, som nævnes i rapporten om Kulturel mangfoldighed, er, at en genre skal anerkendes for at opnå offentlig støtte. Denne anerkendelse kommer først, når genren er organiseret. Det kræver en vis masse af ressourcestærke mennesker. Man kunne i denne sammenhæng spørge, om det danske kunstlivs foreningsnet er bredt nok? De fleste af de mange organisationer, som eksempelvis har sæde i Kunstrådets repræsentantskab, har sikkert travlt nok med at forsvare de "almindelige" medlemmer. Har de samtidig styrke til at gå i front for den multikulturelle dimension, med risiko for, at egne medlemmer får mindre i tilskud end hidtil?

I første omgang har Kunstrådet valgt den nemmeste løsning: man vil gerne opprioritere det multikulturelle arbejde, men det kræver flere penge til det samlede Kunstråd. I det almindelige realpolitiske spil kan Kunstrådet ikke lastes for dette synspunkt, baglandet vil fuldt ud bakke op om ønsket om flere penge.

I den kunstpolitiske debat undlader man dog derved at gå ind i det reelle, at de nuværende prioriteringer ikke giver tilstrækkelig bredde. Når Kunstrådet fraskriver sig at kunne foretage sådanne egne prioriteringer, fordi pengene i dag er for få, signalerer man, at den nuværende Kunstrådskonstruktion ikke har den nødvendige fleksibilitet og åbenhed til at kunne virke i forhold til ændringer i krav fra omverden.

Kunstrådet, og vi andre med det, kan håbe, at der kommer flere penge til rådet. Det er der i forvejen klare og tværgående politiske meldinger om, at man gerne vil give, for eksempel tipspenge. Kunstrådet ligger højt på listen - og bæres udviklingsperspektivet, mangfoldighed i kulturen, fornuftigt rundt, kan dette endda være den løftestang, som bevirker, at Kunstrådet faktisk får flere penge.

Tom Ahlberg
ansvarshavende redaktør



Læs også:
Mangfoldighed som mål
UNESCO som spydspids
Mangfoldighed på EUsk
Et museum for verdens mangfoldighed

Fra arkivet:
Globalisering uden kulturområdet
Global kulturpolitik: ligeværd, mangfoldighed og nysgerrighed

Søndag Aften 03/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.